A teljes hőszigetelő rendszerek (THR) áttekintése

A kép címe; Hőszigetelés kivitelezése. Ha érdekel a végeredmény, a rendszerek áttekintését követően, Te is gyönyörködhetsz benne!

Korábban megismerkedtünk a homlokzati hőszigetelő rendszerekben használatos hőszigetelő anyagokkal. Azt is tudjuk, mire jó egy ragasztótapasz, és azzal is tisztában vagyunk, hogy a különböző kötőanyagokkal rendelkező vékonyvakolatoknak milyen jellemző tulajdonságaik vannak. Most már nincs más dolgunk, mint hogy összeállítsunk egy, az igényeinknek megfelelő hőszigetelő rendszert!

Bocsánat, rosszul fogalmaztam! De nem véletlenül, hiszen az összeállítás nem a mi dolgunk. Sőt, nem is a kereskedőé. A vásárlónak az igényeinek megfelelő RENDSZERT kell kiválasztania. A teljes rendszert pedig a gyártó, vagy másnéven rendszergazda állítja össze. Az így összeállított teljes homlokzati hőszigetelő rendszer ugyanis bevizsgálásra, minősítésre kerül, és a hivatalos dokumentumokban – Nemzeti Műszaki Értékelés, vagy Teljesítmény Nyilatkozat, valamint Gyártói Műszaki Adatlap – rögzítésre kerül annak összes fontos tulajdonsága és teljesítménye. A választást megelőzően ezekből tájékozódhatunk a rendszer összes felhasználható eleméről, az anyagnormákról és a kivitelezési feltételekről is. Ha így járunk el, nem csak egy bevizsgált rendszert kapunk, hanem élvezhetjük a garanciális feltételek nyújtotta biztonságot is.

Egy átlagos családi ház esetében viszonylag egyszerű megoldást találnunk, de vannak olyan esetek, ahol nem csak a saját elképzelésünket kell figyelembe venni. Ezek azok az ingatlanok, amelyeknél az épületre már vonatkoznak különböző szabályozások, melyeket az OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) tartalmaz.

Maradjunk az egyszerű, maximum kétszintes (földszint + emelet) lakóingatlanoknál és nézzük meg, milyen variációk lehetségesek. Az egyszerűség kedvéért most csak a hőszigetelő lapokat párosítjuk a fedő bevonatot adó vakolatokkal.

1. Polisztirol (EPS) szigetelés, akril vakolattal
Jelenleg a legszélesebb körben ezt alkalmazzák, a legjobb ár-érték arány jellemzi
2. Polisztirol (EPS) szigetelés, szilikon vakolattal
A szilikon vakolat miatt ellenállóbb a szennyeződésekkel és az algásodással szemben
3. Kőzetgyapot (MW), akril vakolattal
Ezt akkor alkalmazzák, ha csak a tűzvédelmi előírások miatt kell az MW
4. Kőzetgyapot (MW), szilikon vakolattal
Magas páraáteresztő képesség és jó tűzvédelem jellemzi

A fenti felsorolásban nem szóltam a grafitos EPS-ről. Egyre gyakrabban találkozhatunk ilyen megoldásokkal, főleg olyankor, amikor már nagyon vastag szigetelésre lenne szükség az elvárt hőszigetelés eléréséhez. Magasabb ára miatt nem használják általánosan.
Láthatjuk, van választék bőséggel, még így is, hogy nem vázoltam fel az összeset. De aggodalomra semmi ok! Egyszerűen csak döntsük el, számunkra melyik jellemző a legfontosabb, és annak mentén válasszuk ki a hőszigetelő rendszerünket.

És íme a végeredmény! Sok sikert mindenkinek!

Európai Unió | Európai Regionális Fejlesztési Alap
Ajánlatkérés