Szigetelünk? Szigetelünk!

Amióta az ember nem barlangokban lakik, igyekszik mindig olyan anyagokat használni az építkezésekhez, melyek hosszú távon megóvják a lakókat a külső környezeti hatásoktól. 

Persze az igények sokat változtak, hiszen ma már akár passzívházban is élhetünk. Napjainkban a modern építőipar jobbnál jobb építőanyagokat alkalmaz annak érdekében, hogy ne vizesedjen a fal, kizárjuk az utca zaját, vagy, hogy télen ne fázzunk, és nyáron ne legyen melegünk. Tehát több célból szigetelhetünk. Víz-, hang-, hőszigetelés. Mind-mind fontos területe az építőiparnak, és fontos körültekintő tervezés, és a jó minőségű kivitelezés. A hibás teljesítés vagy gyenge minőségű termékek, rendszerek alkalmazása bizony épületeink idő előtti avulásához vezet, a felmerülő gondok elhárítása pedig bonyolult és költséges dolog.

Miért hőszigetelünk?

Sokáig ez nem volt lényeges kérdés számunkra. Amíg mi, emberek dúskáltunk a javakban, és pazarlóan bántunk az erőforrásainkkal, csak fogyasztottunk és sanyargattuk környezetünket. Ma már érezzük a múltban elkövetett helytelen magatartásunk következményeit, így egyre többet kell beszélnünk környezettudatosságról, energiaszegénységről, és még sorolhatnám a nyolcvanas években még nem létező kifejezéseket.

Így most kijelenthetjük, hogy az energetika és az ehhez kapcsolódó építőipari tevékenység előtérbe került, sokat foglalkozunk vele, akár gyártók, akár vásárlók, építkezők, vagy beruházók vagyunk. Azt mindannyian tudjuk, hogy télen fűtünk, nyáron klímát használunk az elvárt komfort eléréséhez, de az sem mindegy, hogy ez a komfort mennyibe kerül.

Mivel épületeinknek hővesztesége illetve hőnyeresége van, lényeges, hogy tudjuk, ezek hol jelentkeznek, illetve mit tehetünk ellene. Gyakorlatilag minden külső határoló felületen – a tetőn, az ablakon, a falakon, és még az aljzaton is komoly hőveszteség lép fel. Ezek aránya házanként változó, de az egyik legnagyobb felülettel rendelkező szerkezet, a falazat a legjelentősebb hővesztő.

Hőveszteségek aránya:

  • 30–40% a falakon keresztül
  • 20–30% a tetőn keresztül
  • 15–25% az ablakokon át
  • 10–15% a padlón, födémen keresztül
  • 5-10% szellőztetés, filtráció

A jó homlokzati hőszigetelés markánsan befolyásolja az ingatlan fenntartási költségét, de nem szabad csak erre szorítkozni!

Az ingatlanunk teljes egészét kell vizsgálni, az összes határoló szerkezetet, a nyílászárókat, és a gépészeti berendezéseket is. Biztos hallottunk, láttunk már olyat, hogy valaki megcsináltatta a homlokzati hőszigetelést, de a nyílászáróit érintetlenül hagyta, így hogyha kint fújt a szél, akkor bent lengett a függöny!

Vélhetően nem változott jelentősen a rezsi mindaddig, míg a nyílászárók cseréje meg nem történt, a 25 éves kazánról már nem is szólva.

Tehát szigetelünk? Én azt szoktam mondani, hogy két fajta ember van: aki már hőszigetelt, és aki még nem. Tehát szigetelünk, mert értéknövelő tevékenység, és talán az egyetlen olyan terület, ahol a ráfordítások megtérülnek!

Európai Unió | Európai Regionális Fejlesztési Alap
Ajánlatkérés