Hőszigetelés – néhány fontos fogalom

„Jól van fiam, ülj le, egyes!”

És ekkor bekerült az ellenőrzőbe egy jó nagy karó. Biztos vagyok benne, ha nem is élted át személyesen, de láttál ilyet a suliban. Mondom ezt azért, mert fizika óra következik! Ha a hőszigetelés komolyabban érdekel, mindenképp olvass tovább, de amiatt is érdemes nem rögtön a piros X-et keresgélni, mert a most következő fizikai fogalmakat sokszor fogod hallani.

„Tanár Úr! Én készültem!”

Ha másként nem is, de puskát, azt írtunk. Ez csúnya dolog, de most lehet használni, sőt! Nem fogom bő lére ereszteni, mert remek, részletes anyagok érhetők el a világhálón. Ahogy korábban már láthattuk, az épületeknek hővesztesége van. Ez a filtrációs, és a transzmissziós hőveszteségből tevődik össze.

  • Filtrációs hőveszteség: szellőztetésből, és az épület szerkezeti elemeinek a tömítetlenségeiből származó légcsere. Utóbbit nem szeretjük, úgyhogy erről későbbiekben még írok néhány gondolatot.
  • Transzmissziós hőveszteség; a ház határoló szerkezeteinek hőátbocsátásából adódó hőveszteség. Erről írtam korábban, hogy 30–40% a falakon keresztül történik.
  • Hőátbocsátás: Ez egy komplex folyamat eredménye, ahol hőátadás és hővezetés is történik (hőátbocsátás = hőátadás + hővezetés). A hővezetés szilárd anyagban történik, a hőátadás pedig felület és levegő között.
  • Hőátbocsátási tényező: a határoló szerkezetekre jellemző, ami az átáramló hőmennyiséget mutatja meg, egységnyi felületen, egységnyi idő alatt, egységnyi hőmérséklet különbségnél. (Jele: „U” mértékegysége: W/m²K) Az a jó, ha ennek értéke minél kisebb, mert annál jobb a szerkezet hőszigetelő képessége.
  • Hővezetési tényező: Ez anyagjellemző, és az időegység alatt átjutó hő mennyiségét mutatja. (Jele: „λ” mértékegysége: W/mK) Az a jó, ha ennek értéke minél kisebb, mert annál jobb hőszigetelő az anyag. Tájékoztatásul bemutatom néhány jellemző építőanyag λ értékét, csak hogy látható legyen az anyagok közötti óriási különbség; beton 2,1; pórusbeton 0,09; EPS vagy MW hőszigetelő lap 0,04. Természetesen ez gyártmányonként, gyártónként mutathat némi eltérést, de a nagyságrendek ezek.

 

Épülethatároló szerkezetek 7/2006 (V.24.) TNM rendelet alapján U (W/m2K) 20/2014 (III.7.) TNM rendelet alapján U (W/m2K) Magyar Mérnöki Kamara ajánlása alapján U (W/m2K)
Homlokzati fal 0,45 0,24 0,22
Lapostető 0,25 0,17 0,15
Fűtött tetőteret határoló szerkezetek 0,25 0,17 0,15
Padlás és búvótér alatti födém 0,3 0,17 0,15
Árkád és áthajtó feletti födém 0,25 0,17 0,15
Alsó zárófödém fűtetlen terek felett 0,25 0,26 0,26
Üvegezés   1 0,8
Különleges üvegezés (akusztikai vagy biztonsági üveg)   1,2 1
Fa vagy PVC keretszerkezetű homlokzati üvegezett nyílászáró 1,6 1,15 1
Fém keretszerkezetű homlokzati üvegezett nyílászáró 2 1,4 1,3
Homlokzati üvegfal, függönyfal 1,5 1,4 1,3
Üvegtető   1,45 1,3
Tetőfelülvilágító, füstelvezető kupola 2,5 1,7 1,4
Tetősík ablak 1,7 1,25 1,1
Ipari tűzgátló ajtó és kapu (fűtött tér határolására)   2 2
Homlokzati, vagy fűtött és fűtetlen terek közötti ajtó 1,8 1,45 1,3
Homlokzati, vagy fűtött és fűtetlen terek közötti kapu   1,8 1,6
Fűtött és fűtetlen terek közötti fal 0,5 0,26 0,26
Szomszédos, fűtött épületek és épületszerkezetek közötti fal 1,5 1,5 1,6
Lábazati fal, talajjal érintkező fal a terepszinttől 1 m mélységig 0,45 0,3 0,25
Talajon fekvő padló (új épületeknél) 0,5 0,3 0,25
Hagyományos energiagyűjtő falak (pl. tömegfal, Trombe fal)   1  

A fenti táblázatban bemutatjuk azt, miként változtak az új rendeletben a régihez képest a szerkezetek hőszigetelésére vonatkozó határértékek. (A táblázatban egy harmadik oszlopot is feltüntettünk: ebben még az új rendeletben foglaltaknál is szigorúbb követelmények szerepelnek. Ez volt a szakma közös javaslata a döntéshozók felé, melyet a Magyar Mérnöki Kamara terjesztett elő. Ennél végül egy kicsivel megengedőbb változat került a rendeletbe.) Forrás: www.meps.hu

„Az órának vége, kicsengettek”

Szerintem ennyi elég is. Aki részletesebben szeretne tájékozódni, a fenti címeket írja be a keresőbe és rengeteg anyagot fog találni a témával kapcsolatban. Aki építkezik, vagy homlokzatot felújít és szigetel, a hőátbocsátási „U” és a hővezetési „λ” tényezővel valóban többször fog találkozni. Az új építéseknél pedig már mindenképp érdemes figyelembe venni az új előírásokat.

 

Európai Unió | Európai Regionális Fejlesztési Alap
Ajánlatkérés