Hogyan működik? Mitől hőszigetel? II.

Szinte látom magam előtt, amint olvasod a cikkeket egymás után, egyre több kérdés merül fel benned és még mindig nem sikerült dönteni, hogy mit válassz!

Hát igen, nem minden nap hőszigetel az ember, nem olyan egyszerű a döntés, mint egy sampon vásárlásnál. Rengeteg a szempont és az eredmény hosszú távra szól! Ha jó, ha rossz. De ezekkel az információkkal arra törekszünk, hogy alaposan lehessen mérlegelni az előnyöket és a hátrányokat, hogy ideális választás születhessen a folyamat végén. Most barátkozzunk a legismertebb alapanyagokkal!

 

Lássuk, hogyan készülnek?

EPS

Az EPS (expandált polisztirol) hőre lágyuló, habosítható, polimerizált sztirolból készülő cellás szerkezetű keményhab. Gőzzel hőkezelve az alapanyagban lévő pentánnal habosítjuk.

Először az apró EPS golyócskákat előhabosítjuk, így térfogatuk jelentősen megnő. Aztán a nagyobb gyöngyökből egy nagy EPS tömböt készítünk, amit pihentetés után megfelelő méretűre vágunk. A sztirol a természetben is előfordul (sörben, borban, kávészemekben és különböző magvakban is), de manapság nyersolajból állítják elő.

Az elkészült hőszigetelő tábla felületén megfigyelhetjük az egymás mellé rendeződött gyöngyöket. A cellákba bezárt levegő biztosítja a hőszigetelő képességet.

Erős nagyításban láthatóvá válik, hogy a felület nem folytonos, fóliaszerű, hanem vannak apró kapillárisok, azaz igen kis átmérőjű ún. csövecskék, járatok, melyek mérsékelt páraáteresztő képességet és vízfelvételt is biztosítanak az EPS-nek.
Kép: Mapei

Grafitos EPS

A normál polisztirol fehér színű. A képen a szürke, grafit adalékos EPS látható. Az adaléknak köszönhetően ezek a termékek nagyobb hőszigetelő teljesítménnyel rendelkeznek, tehát akár vékonyabb vastagságban is alkalmazhatóak, hogy ugyanazt az eredményt érjük el.

Form EPS

Az alapanyag itt is a habosítható polisztirol gyöngy. De ebben az esetben az előhabosítást és érlelést követően nem egy nagy tömböt gyártunk, amelyből aztán a kívánt méret leszabható, hanem minden táblát a szükséges méreteket biztosító öntőszerszám segítségével állítunk elő, ennek következtében a tábla a végleges méretet kapja már az előállítás során.

Ez nagyon nagy pontosságot igénylő felületek esetén előny. A táblák felülete mintázott, ez biztosítja a vakolhatóságot. Ez a terméktípus mindig keményebb a normál polisztirolnál, és jól bírja a nedvességet is.

XPS

Az XPS, vagy más néven extrudált polisztirol gyártása során a polisztirolt habosító anyaggal keverve extrudálják, hűtés után megmunkálják, megfelelő méretre darabolják és csomagolják. Színe gyártónként, típusonként eltérő lehet.

 

Erős nagyításban az anyag zártcellás szerkezetére jellemző látvány fogad. A cellák között nincs átjárhatóság, így az XPS-nek nincs sem vízfelvétele sem páraáteresztőképessége. Az anyag szerkezete nagy nyomószilárdságot biztosít, vagyis kifejezetten erős, strapabíró.
Kép: Mapei

MW (ásványgyapot)

A kőzet alapanyagot megolvasztva szálasítják. Ezután a szálakat kötőanyag segítségével táblásítják, szélezik, darabolják és méretenként csomagolják.

A nagyításon jól látható, hogy a szálak között könnyedén tud „közlekedni” a pára.
Kép: Mapei

E rövid áttekintés során is kiderül, hogy pusztán az anyagok előállítási technológiája milyen tulajdonságokért felel egy-egy szigetelőanyagnál.

Ismerve a saját célunkat (azaz, hogy mit szeretnénk szigetelni, és annak milyen feltételeknek kell megfelelnie) talán már ezzel a néhány információval is közelebb kerültünk a megfelelő anyag kiválasztásához.

Európai Unió | Európai Regionális Fejlesztési Alap
Ajánlatkérés