Forest Offices – a lélegző fejlődés

Hír. Jó hír. Igazán jó hír! Néhány gondolat felötlött bennünk, hogy miért is igazán jó hír ez, vagyis, hogy épül a Forest Offices Irodaház. Kinek jó hír ez és miért?

Nézzük az épületet

 

22 000 m2-nyi területű irodaház, amely a LEED komplex minősítési rendszer egyik legmagasabb kategóriáját (LEED Gold) teremti meg. De mit jelent ez? Az épület nem csupán a saját működését teszi költség és energiahatékonnyá, de a környezetre gyakorolt hatása, a beavatkozás mértéke is elenyésző.

Vagyis olyan eljárásokat alkalmaznak mind a megépítés, mind a működés során, amely hozzájárul, hogy az épület fenntartható területei minél nagyobbak, víz- és energiafelhasználása pedig minél alacsonyabb legyen. De a minősítési rendszer vizsgálja az anyagfelhasználást, sőt, azok forrásait is. Tisztán látszik a trend, amely az újrahasznosított és a természetes alapú anyagok irányába való elmozdulást jelzi.

A légköri szennyezések minimalizálása is teljesítendő kritérium. Így nem csupán pl. a fűtés/hűtés során keletkező szennyeződésekről van szó, hanem a kiváló elhelyezkedés szerepéről is, vagyis a kerékpárral vagy tömegközlekedéssel megközelíthető irodaház nyilván jobb megítélés alá esik, mint ahová csak autóval lehet eljutni. A rendezett és egészséges belső terek kialakítását is vizsgálják: az emberközpontúságot, a szűkebb és tágabb életterek kialakításának mikéntjét, a város szövetébe való beépíthetőséget.

…meg az embereket

Egy ilyen épületben dolgozni igazán motiváló. Nos, ennek a beruházásnak itt – a tervek szerint – 2000 új munkavállaló örül majd az SSC szektorban, amelynek már most is több kiemelkedő képviselője van jelen Debrecenben (IT Services, National Instruments és British Telecom). De mi az az SSC? Az angol Shared Service Center rövidítése, magyarul szolgáltató központ. A multinacionális cégek egyre gyakrabban alkalmazott megoldása arra, hogy bizonyos típusú feladatokat (IT, HR, ügyfélszolgálat stb.) egy adott helyre gyűjtik, és onnan kezelik, ezáltal hatékonyabban működhetnek.

Egyes cégek a saját leányvállalataikat segítik, de olyanok is léteznek, amelyek más cégeket támogatnak ily módon. Debrecen így egyre szervesebben kapcsolódik be a nemzetközi vérkeringésbe. A magasan képzett, nyelveket beszélő (fiatal) munkavállalók pedig jó eséllyel nem mennek el Budapestre vagy netán külföldre dolgozni, így ebben az emberléptékű, mégis minden lehetőséget biztosító városban alapítanak családot, tervezik a jövőt.

…no és a várost

Ez az épület 10 Mrd Forint beruházással épül fel, és nyilván nem elhanyagolható mértékű adót fizet majd, ami a városgazdálkodást stabilizálja. A munkahelyteremtés pedig a város megtartó erejét fokozza. A minden mindennel összefügg elvén a további helyi és nemzetközi üzleti beruházások mágneseként is működik a projekt. Mert a fejlődés sosem öncélú. A mindennapi működtetésben betöltött szerepük révén egyes helyi cégek bevételei is nőnek. Az emberek jobban élhetnek.

…és a környezetet?

Nekünk (a ThermoDamnak), az energiahatékony és környezetbarát épületek elkötelezett híveinek egy ilyen beruházás azért is a szívünk csücske, mert ékesen bizonyítja, hogy a fejlődés fenntartható, mert az emberi tudás képes nem csak a természet és a környezet kiszipolyozásával nagyot és nagyszerűt alkotni az emberek számára, hanem annak szelíd és a legmesszemenőbbekig tudatos munkára fogásával.

Európai Unió | Európai Regionális Fejlesztési Alap
Ajánlatkérés