Az álomházból ne sajnáld a téglát!

Emlékeztek még a 80-as évekbeli járdaépítésre? Egy biztos, gyönyörű volt mindahány… az első télig!

Aztán a nem megfelelő anyag, vagy még inkább a nem megfelelő mennyiségű anyag miatt gyors romlásnak indultak. Épp ezért szeretném folytatni a homlokzati hőszigetelő rendszerek építőelemeinek ismertetését, hogy ismerd meg, mi mindenre van szükség egy hőszigetelési rendszer kialakításához és melyik anyagnak mi is ebben a pontos szerepe. Nem utolsó sorban pedig a szükséges anyagmennyiségről is szót ejtünk.

Beszéljünk arról, hogy a kiválasztott hőszigetelő anyag hogyan kerül fel a falra, hogyan kell rögzítenünk a táblákat, hogy azok hosszú távon teljesíthessék funkciójukat!

A tökéletes rögzítést két lépésben történik. Először a kiválasztott szigetelőanyagnak megfelelő ragasztóhabarcsot alkalmazzuk, majd annak megszilárdulása után a mechanikai rögzítő elemeket, dűbeleket helyezzük el a homlokzaton. A dűbelezésről később még külön bejegyzésben írni fogok, úgyhogy most koncentráljunk a ragasztásra, pontosabban a ragasztóhabarcsra.

Ezek a termékek jellemzően zsákos (25kg-os) kiszerelésben kerülnek forgalomba. A zsákban található por keveréket meghatározott víz hozzákeverésével lehet felhasználásra kész állapotba hozni. A termékbekeverésre, és a víz megfelelő mennyiségére érdemes odafigyelni, mert ezek befolyásolják a ragasztó használhatóságát, állagát, kenhetőségét.

És megint egy kis anyagismeret, nézzük, miből készül (csak röviden)!

  • Töltőanyag: Ez lehet kvarchomok, mészkő vagy dolomit. Ez adja a habarcs testét, szemcseméretét. Leginkább ahhoz tudnám hasonlítani, mint betonban a sóder. A töltőanyag lehet egészen finom szemcseszerkezetű is. Ilyen esetben könnyű túlságosan is spórolni az anyaggal! Ezért arra mindig figyeljünk, hogy az előírt mennyiség valóban kerüljön bedolgozásra!
  • Kötőanyag: Cementet és pordiszperziót alkalmaznak erre a célra. Mondhatjuk azt, hogy ezek a legfontosabb alkotórészek, hiszen ezek mennyisége, minősége határozza meg a ragasztó erejét, tapadóképességét, egyszóval a ragasztó teljesítményét.
  • Elemi szálak: A habarcsok tartalmazhatnak cellulózt, vagy műanyag szálakat, melyek több területen is előnyös tulajdonságokat biztosítanak. Fokozzák a repedésáthidaló képességet, növelik a megkötött réteg szilárdságát.
  • Egyéb adalékok: Ezek egy része a gyártást segíti, más részük a végtermék tulajdonságait befolyásolja.

A különböző tulajdonságokkal rendelkező ragasztóhabarcsok felhasználási területe is változó, gyártónként és gyártmányonként is eltérő lehet. Fontos, hogy mindig azt a típust használjuk, amit az adott hőszigetelési rendszer rendszergazdája előír, hiszen csakis ebben az esetben marad érvényben a rendszerre vonatkozó garancia! Csak ebben az esetben tudnak a rendszer bemért és tesztelt tulajdonságai maradék nélkül megvalósulni.

Nézzük tehát a most következő felsorolást, amely bemutatja a főbb ragasztóhabarcs kategóriákat aszerint, hogy mire alkalmasak

  • Csak EPS táblák ragasztására alkalmas – jellemzően durvább, nagyobb szemcseméret és alacsony kötőanyag tartalom jellemzi
  • EPS táblák ragasztására és üvegszövet beágyazására – kisebb szemcseméretű, normál kötőanyag tartalommal rendelkezik
  • Minden típusú EPS (fehér, grafitadalékos EPS, formahabosított EPS, XPS) ragasztására – az XPS zártcellás anyag, nincs vízfelvétele. Ezért csak a nagyobb elvárásoknak megfelelő, magas pordiszperzió tartalmú anyagokkal ragaszthatók
  • Ásványgyapot táblák ragasztására és hálózására – ezek általában az EPS-t is tudják ragasztani
  • Nagy teljesítményű, fokozottan terhelhető ragasztók – esetenként speciális tulajdonságokkal

Végezetül az árakról, árajánlatokról és a szükséges anyagmennyiségről néhány gondolat:

 Sajnos még mindig rengeteg olyan hirdetést, ajánlatot lehet látni, ahol a rendszerhez szükséges ragasztót nagyon alacsony anyagnormával adják meg. Vagy kimarad az alapozó, vagy 100m2 felületre 100m2 hálót ajánlanak. Sajnos mindig lesz szabási – vágási veszteség, un. káló. Ha több ajánlatunk is van, mindig az almát az almával hasonlítsuk össze. Törekedjünk arra, hogy a kapott ajánlat minél inkább személyre szabott legyen, és a megfelelő minőségű terméket, rendszert válasszuk!

Remélem, az anyagok szerepének ez a kis ismertetője segítséget nyújt az ajánlatok közötti eligazodáshoz (is)!

Európai Unió | Európai Regionális Fejlesztési Alap
Ajánlatkérés