Anyagismeret 2.0

Anyagismeret 2.0 , avagy ismerjük meg a hőszigetelő rendszerek végső bevonatának tulajdonságait.

A teljes homlokzati hőszigetelő rendszerek felépítése, rétegrendje a következő;
– rendszerragasztó
– hőszigetelő anyag
– rendszerragasztó + üvegszövet
– alapozó
– színes fedőréteg

A rendszernek minden eleme fontos feladatot teljesít a maga területén, például a ragasztó rögzíti a szigetelő táblákat, ami hőszigetel. A beágyazott üvegszövet növeli a homlokzat szilárdságát, az alapozó fokozza a vakolatok tapadó képességét.

A színes fedőréteg, esetünkben a vékonyvakolat, megvédi a teljes rendszert az időjárás káros hatásaival szemben. Mossa eső, hull rá hó, süti a nap, roncsolja az UV sugárzás, és még jónéhány kellemetlen hatás érheti, aminek hatására a felület folyamatosan avul. Azonban nem mindegy, hogy ez az avulás mennyi idő elteltével jelentkezik úgy, hogy az már látható elváltozásokat okoz, vagy akár oly mértéket ölt, hogy a rendszer működése nem biztosított. A felület megrepedhet, koszolódhat, megtelepedhet rajta alga, a szín megfakul és így tovább…

Jégesőről, vagy Harkálykoma kopácsolásáról még nem is beszéltem, de így is beláthatjuk, hogy a fedőréteg megfelelő kiválasztása milyen fontos. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy csak a legdrágább anyag a legjobb, de a kiválasztásnál mérlegelnünk kell, hogy a felhasználás területén milyen jellemző hatások érhetik a házunk homlokzatát. Tájolás, benapozás mértéke, növényzet vagy nagyobb vízfelület közelsége.

A vékonyvakolatok összetétele;
– töltőanyagok: Ez lehet kvarc, mészkő, dolomit. Jellemzően ez attól függ, milyen bánya van a gyártó közelében. A töltőanyag befolyásolja a vakolatok fehérségét és így a színezhetőségét, textúráját, felületi megjelenését.
– tulajdonság javító adalékok: Például hidrofóbizáló adalék, amitől nő a felület vízlepergető képessége. Vagy elemi szálak, melyek használatával javul a vakolat repedés áthidaló képessége. Csak néhány példa erejéig.
– gyártási segédanyagok: amik a gyártás folyamatát segítik. pld: vízkezelők, edénykonzerválók, sűrítők habzásgátlók…
– színező pigmentek: Ezeknek is két csoportja van. A szerves pigmentek melyek elsősorban beltéri felhasználás során jöhetnek szóba, és a szervetlenek, melyek már kültérben is jól működnek, fokozott UV állóságuk miatt.
– kötőanyagok: A számunkra legfontosabb jellemzőket ez határozza meg! Léteznek szervetlen kötőanyagok, melyek leginkább a régebben használt zsákos vakolatokra volt jellemző. Ez a cement, és a mészhidrát. A folyamatos építőipari innovációk miatt ezek a termékek ma már egyre inkább kiszorulnak a piacról. Másik nagy csoport a szerves kötőanyagok, melyek a manapság használt készrekevert, vödrös vakolatoknál – valamint a festékeknél is – használatosak.
A szerves kötőanyagok három csoportba tartozhatnak; polimer diszperziók, szilikon gyanta emulziók, és szilikátok. Ezek jellemzőit az alábbi táblázat foglalja össze:

A legjobb (5*-os) teljesítményeket zöld színnel külön kiemeltem. A felsorolt oszlopokban nem egy adott gyártó termékének teljesítményét láthatod, hanem általánosságban próbáltam sorrendet felállítani.

• Rugalmasság: Az épületek, jó esetben minimális mértékben mindig mozognak, ezért nem árt, ha a homlokzati bevonat képes ezt áthidalni.
• Vízlepergető képesség: Az ilyen felületről könnyedén legördül az esőcsepp. Jellemző, hogy a szennyeződéseket is magával viszi a víz
• Kapilláris vízfelvétel: A felületen lévő víz milyen mértékben szívódik be a mélyebb rétegekbe
• Vízleadó képesség: A nedvesedést követően milyen gyorsan adja le a vizet, milyen gyorsan szárad ki a felület
• Páradiffúziós képesség: Azt mutatja meg, mennyire vízgőz áteresztő a vakolat, szokták mondani; „mennyire lélegzik”
• Időjárásállóság: Gyakorlatilag az előző tulajdonságok összessége.
• Piszkolódási hajlam: Sajnos manapság egyre magasabb a levegő szennyezettsége, és ez a homlokzatokon is meglátszik. Forgalmas, szennyezetteb városrészeken érdemes erre kevésbé érzékeny vakolatrendszert választani
• Mikroorganikus ellenállás: Ez gyakorlatilag az algásodási hajlamot mutatja. Esős időszakot követően, minél hamarabb megszárad a felület, annál kisebb a kockázat
A táblázatot értelmezve láthatjuk, hogy talán a legjobb választás a szilikon gyanta kötőanyaggal rendelkező vakolatok jelentik. Kétségtelen az is, hogy ha így teszünk, a számlán is nagyobb összeg fog szerepelni. Azonban, ha nincs jelentős terhelés a homlokzattal kapcsolatban, optimalizálhatjuk a ráfordításokat.

Nos, már csak a struktúrát és a színt kell kiválasztanunk!

Anyagismeret 2.0
Európai Unió | Európai Regionális Fejlesztési Alap
Ajánlatkérés