A Homlokzati hőszigetelés előnyei

Napjainkban a prosperáló gazdaság egyik megnyilvánulása az építőipar fellendülése, és hogy egyre több családi és társasház épül.

A hőszigetelés azonban nem csak ilyenkor, azaz új építés esetén kerülhet szóba, hanem a már meglévő épületek esetében is elvégezhető. Mivel sajnos – ha az utcán sétálva, feltekintünk a mobilunkból, azt láthatjuk, hogy – az utcakép leginkább régi, elavult épületekből áll. A jelenlegi látvány jó része bizony a 60-as években fogant.

Dunaújváros látképe 1964-ből. A forgalmi dugók még csak a jövő zenéje…

Kazincbarcika 1964. Ez egy 64-es pláza…csak akkor még áruháznak hívták.

Miskolc 1964. Előtérben egy Moszkvics taxi

Ezek a házak technológiailag és állagukban is elavultak, fenntartásuk pazarló és környezetszennyező. A lakótér kielégítő klímája (fűtés, hűtés) csak magas költségek mellett, vagy egyáltalán nem tartható fenn. Az épületeket rendszerként vizsgálva azonban, komplex megoldásokkal, a jelenlegi elvárásoknak megfelelően felújíthatóak.

Ha már felújítunk, milyen jó lenne látni, hol szökik a meleg! Látni azt, hol kell beavatkoznunk, és milyen mértékben.

A természet azonban nekünk nem adta meg ezt a látásmódot – mint például a kígyóknak, akik az áldozatuk testhőjét is érzékelik – de azért van rá megoldás.

Meglévő épület esetében, utólagos hőszigetelés előtt, vagy az elvégzett munka ellenőrzésére is igénybe vehetünk, hőkamera által készített felvételeket. Megfelelő körülmények között, azaz alacsony külső és magasabb belső hőmérséklet mellett, gyakorlatilag a fűtési időszakban, láthatóvá tehetjük a hőszigetelés hatásait.

A hőkamerás vizsgálat feltétele, hogy a külső és belső hőmérséklet között legalább 15 C fok különbség legyen.

A képen látható családi ház felvételén a piros színű részek melegek, a kék pedig hűvös, hideg felületek.
A vízszintes piros zóna a födémet mutatja, mely erősen hőhidas.

A nyílászáró fölötti áthidaló beépítésekor vélhetően nem alkalmaztak külön hőszigetelést, így az jóval melegebb a környezeténél. Ilyen esetekben gyakran tapasztalható belső oldalon penészedés.
Forrás: hokameras.hu

A felvételeket tehát nemcsak a kiindulási állapot feltérképezésénél tudjuk használni, hanem azonnal láthatjuk a felújítás hatását is. Ez jól jöhet a műszaki átadás-átvétel esetén, de ma már sokan használják ezt a lehetőséget kivitelezéseik referencia értékének erősítésére is.

Homlokzati hőszigeteléssel ellátott társasház, modern, többrétegű üvegezéssel ellátott nyílászárókkal.

A hőkamera felvétele mindenről informál minket. Az is látható, hol van leengedve a redőny az ablak előtt, sőt, melyik helységben szellőztetnek épp.
Az épület bal oldalán található sötét színű előtető a napsugárzás hatására felmelegedett.

Vizsgáljuk meg, egy egyszerű példán keresztül, mit jelent a hőszigetelés a falak és a levegő hőmérsékletének tekintetében. A külső hőmérsékletet legyen 0°C, a belső hőmérsékletet pedig szeretnénk 22°C-on tartani.

 

A szerkezeti elemek műszaki teljesítményének ismeretében kiszámítható, hogy az állapot eléréséhez mennyi energiabevitel szükséges. Az is számítható, hogy szigetelés nélkül a falazat belső oldalán 14°C lesz mérhető, a külső oldalon pedig 6°C. Ez gyakorlatilag az jelenti, hogy az utcát fűtjük.

Azt is szokták mondani, hogy húz a falon a hideg. Bizony ebben a házban nem fogjuk jól érezni magunkat, mert hiába meleg a levegő, a hűvös falazat miatt nem lesz megfelelő a komfortunk.

A szigetelés után mindent újra számolva azt tapasztaljuk, hogy változatlan külső és belső hőmérséklet mellett, a falazat belső oldali felületi hőmérséklete akár 17°C-ig is felmelegedhet, viszont a külső oldalon már csak 1°C mérhető.

A hőmérsékleti értékek is azt mutatják, hogy a kifelé irányuló hőáram jelentősen lecsökkent. A melegebb belső felületi hőmérséklet miatt ilyenkor már az is előfordulhat, hogy a szobatermosztátot lentebb tekerjük 21°C-ra, így is csökkentve az energiabevitelt.

Természetesen ezeket az értékeket minden épületnél külön ki kell számolni, és nem csak a téli körülményeket figyelembe véve, hanem a nyári időszakra is.

Összefoglalva nézzük meg, hogy a hőszigetelés eredményeként kialakult hőmérsékleti értékek változása milyen hatással van az épületre, és ránk:

  • A falfelület belső oldali hőmérséklete hasonló, mint a belső levegő hőmérséklete. Ez növeli a hőkomfortot.
  • Megnövekedett fűtési / hűtési hatásfok. Energia megtakarítást eredményez, esetleg kisebb gépészeti berendezések is alkalmazhatóak, alacsonyabb beszerzési költségekkel.
  • Javul az ingatlan hőtároló kapacitása.
  • Hőhídmentes szerkezetet eredményez. Megszűnik a penészesedés veszélye.
  • A szigetelés megakadályozza a falazat külső oldali nagymértékű felmelegedését. Energia megtakarítást eredményez.
  • Csökken a falazatban a hőmérséklet különbség. Ezáltal csökken a szerkezet ilyen jellegű terhelése, kisebb a valószínűsége a hőmozgások okozta, esetleges repedések kialakulásának.
  • Növeli az ingatlan értékét.

Európai Unió | Európai Regionális Fejlesztési Alap
Ajánlatkérés